Drømmer du i Excel ark? Word? Eller drømmer du i billeder?
Grafisk facilitering er en visuel måde at kommunikere på.
I stedet for tekst bruger du tegninger til at kommunikere dit budskab.
Den visuelle sans er hjernens vigtigste sans, når vi orienterer os i verden. Derfor virker grafisk facilitering så godt. Ord og billeder behandles forskellige steder i hjernen. Du kan derfor, med fordel, supplere dine tegninger med ord. Når ord og billeder behandles samtidigt, skabes flere og stærkere forbindelser i hjernen, så læring og hukommelse styrkes.
Grafisk facilitering er et sprog du allerede kender
Du kender det fra vejskilte, emojis, symboler på din telefon.
Fra de symboler vi alle kender – fx et hjerte, som jo ikke ligner det fysiske hjerte som vi har inde i kroppen.
Kig på opkaldsknappen på din telefon. Symbolet er et gammeldags telefonrør – selv om det for modenligt er mange år siden du har stået med sådan et i hånden.
Vores børn, som måske aldrig har holdt et ”rigtigt” telefonrør i hånden ved at dette symbol betyder at de kan ringe op til nogen.
Taleboblen bliver brugt som symbol på beskedfunktionen.
Tegneserier er i høj grad grafisk kommunikation så her kan du hente stor inspiration.
Du kan, med fordel, tilvælge den grafiske kommunikation når du skal:
- Kommunikere noget komplekst
- Gøre en retning tydeligere
- Beskrive et system
I rigtig mange andre tilfælde vil du også opleve at grafisk facilitering gør din vej lettere.
Dem du kommunikerer med vil have lettere ved at bidrage ind i den fælles opgave fordi tegning inviterer indenfor i processen på en helt anden måde end teksttunge slides kan gøre det.
Grafiske skabeloner er en perfekt hjælper til at guide dialogen i fx et gruppearbejde. Når du, på forhånd, har tegnet en model eller skabelon som deltagerne skal bidrage ind i, er det samtidig en meget klar og tydelig rammesætning af opgaven.
Start med grundfigurerne
Hvis du står, som helt uerfaren tegner, og gerne vil i gang med at kommunikere mere visuelt – så start med grundfigurerne.
Start med et øve dig på lige streger. Buede streger. Trekanter, firkanter og cirkler. Øv dig i at se hvordan en figur er bygget op. Ofte vil du opdage at den er bygget op af nogle helt simple grundfigurer som blot er sat sammen.
Hvis du kontinuerligt træner dine grundfigurer, så har du et godt bibliotek at bygge ud fra. Tegn langsomt. Tegn stort. Lav fejl. Og hyg dig. Frem for alt: Hyg dig.
Om lidt kan du tegne dagsordener og på en fin og let måde invitere deltagerne ind i processen med nysgerrighed.
Lidt senere vil du også kunne tegne dine referater og på denne måde sørge for at de bliver ”læst” af modtageren – ganske simpelt fordi de indbyder til det.
Eksperimenter dig nysgerrigt frem og find din vej i det. Ræk ud hvis du har brug for hjælp. Og husk, for alt i verden, at fejl er til for at vi kan lære af dem.
God tegnelyst!
KH Mette & Kristine
Har du brug for at træne grafisk facilitering sammen med andre, så tilmeld dig kursus i facilitering